De Oude Pastorie in Huizen

Wat?
In 5 middagbijeenkomsten, van 14:00 tot 16:00 uur, leren deelnemers aan de hanPandd van verschillende thema’s hoe men op een andere manier kan communiceren met iemand met dementie. De bijeenkomsten zijn interactief, positief en leuk om te doen. Men kan één of meerdere workshops volgen. Deelname is gratis. Men dient zich wel van tevoren aan te melden. Nu aanmelden.

Voor wie?
De workshops zijn bedoeld voor: mantelzorgers, familie en vrijwilligers, die zorg geven aan iemand met dementie.

Waar?
De Oude Pastorie (website)
Oranje Weeshuisstraat 1
1271 VP Huizen

Wanneer?
De workshops vinden plaats vanaf dinsdag 19 mei 2015 op dinsdagmiddagen van 14:00 tot 16:00 uur
(noot: personen die liever  ’s avonds willen, kunnen terecht in Riddersppor in Hilversum. Daar worden de workshops vanaf 19 mei ‘s middags gehouden van 19:00 – 21:00 uur. Klik hier voor meer informatie en aanmelding workshops in Ridderspoor)

Door wie?

  • Ernst Buning, psycholoog en ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg en dementie (meer)
  • Annemarie Bolder, ergotherapeut, docent en coach (meer)
  • Frank Jenniskens, intuïtief musicus  (meer)
  • Josephine Lambregts

Thema’s:

Dinsdag 19 mei Het verleden tot leven brengen: de kracht van herinneringen Bij mensen met Alzheimer blijven herinneringen aan vroeger vaak nog lang intact. Met behulp van het zien en vasthouden van voorwerpen van vroeger, bekijken van foto’s van vroeger en het uitwisselen van verhalen kan het verleden opeens weer een onderdeel vormen van het heden. Dat kan mooie momenten opleveren.

Dinsdag 26 mei Zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie Veel patiënten die lijden aan dementie kunnen dingen niet meer goed onder woorden brengen, maar voelen wel heel goed de sfeer aan. Lichaamstaal is daarbij heel belangrijk. We leren in deze workshop hoe je zonder woorden duidelijk kan maken dat je in iemand geïnteresseerd bent, van hem/haar houdt, je om hem/haar bekommert.

Dinsdag 2 juni Van negatief naar positief: de uitdaging van het halfvolle glas In deze workshop wordt vooral ingegaan op de mantelzorger zelf. Wat kan hij/zij zelf doen om te voorkomen in een negatieve spiraal terecht te komen. Uitgangspunt: als je zelf goed in je vel zit, kan je beter voor een ander zorgen.

Dinsdag 9 juni Samen genieten: de kracht van muziek Sommige patiënten met dementie die niet meer met woorden kunnen communiceren, blijken nog wel goed te reageren op muziek. In deze workshop gaan we concreet aan het werk: handige tips rond het verzamelen/opslaan en afspelen van muziek, mogelijkheden van de I-pod, zingen, klanken maken en zelf muziek maken.

Dinsdag 16 juni Het kan anders: doorbreken van oude patronen Iemand met dementie verandert. De persoon die we ooit gekend hebben, is er niet meer. Dat betekent dat oude omgangsvormen, die vroeger werkten, nu niet meer werken. Het aanvaarden van deze nieuwe realiteit is pijnlijk, maar door het te accepteren kunnen ergernis en irritaties vervangen worden door interesse en nieuwsgierigheid. In deze workshop gaan we concreet met dit moeilijke proces aan de slag.

NU AANMELDEN